Wat kan je als vrijwilliger betekenen?

De vrijwilligers zijn de kern van Zorghuis Limburg. Zij ondersteunen onze gasten en zorgen ervoor dat zij zich thuis voelen.

Als vrijwilliger kan je op verschillende manieren in Zorghuis Limburg worden ingeschakeld:

Permanentie vrijwilligers

Er is dag in, dag uit (en ook ‘s nachts) een vrijwilliger voor onze vier gasten aanwezig in het Zorghuis. Permanentie vrijwilligers staan in voor deze continue aanwezigheid en vullen wekelijks een shift in (van 6 uren of een nacht van 10 uren). Maandelijks wordt er in overleg vastgelegd wanneer je wordt ingezet.

Als permanentie-vrijwilliger bied je emotionele en praktische ondersteuning. Emotionele ondersteuning houdt in dat je een luisterend oor biedt aan onze gasten zodat zij hun bezorgdheden met jou kunnen delen. Ook samen koken, een spel spelen of iemand gezelschap houden kan een mentale steun zijn. Praktische ondersteuning betekent dat je gasten assisteert als ze hulp nodig hebben. Het gaat hierbij niet om medische of verpleegkundige taken, aangezien Zorghuis Limburg hiervoor beroep doet op thuisverpleegkundigen en de huisarts. Daarnaast voer je, afhankelijk van het moment waarop je wordt ingezet, ook een aantal kleine huishoudelijke taken uit zoals het verwelkomen van nieuwe gasten, eten koken, stofzuigen of de was doen. De grote schoonmaak gebeurt wekelijks door een vaste werkkracht.

Vlinder vrijwilligers

Vlinder vrijwilligers zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn in geval van nood (bijvoorbeeld wanneer een permanentie-vrijwilliger ziek is). De taken van de vlinder vrijwilliger zijn hetzelfde als de taken van de permanentie-vrijwilliger. Het enige verschil is dat er geen wekelijks engagement van de vlinder vrijwilliger verwacht wordt.

Specifiek aanbod 

Om gasten te helpen even kanker te vergeten wordt er een specifiek aanbod van activiteiten voorzien. Ook dit aanbod wordt voorzien door vrijwilligers die op vraag van de gast kunnen worden ingeschakeld. Ben jij kapster, schoonheidsspecialiste of geef je yoga of massages aan kankerpatiënten? Ben je creatief en wil je samen met de gasten schilderen of keramiek maken?Ook dat kan als vrijwilliger bij Zorghuis Limburg.